2011. május 2., hétfő

A testépítés története

A testépítés, mint sportág a XVIII. század végén indult útjára. A modern testépítés megteremtője Eugen Sandow







Eugen Sandow




A testépítés viszont csak Arnold Swartzenegger hatására lett szélesebb körökben ismert.
 A "Herkules New Yorkban" című filmjével.



 A testépítéshez hasonló sportágak az erőemelés valamint a súlyemelés. Ezeknek főként az a céljuk, hogy minél nagyobb súlyokat tudjanak megmozgatni. A testépítés viszont teljesen másról szól. Habár az edzés során nem ritka, hogy nagy súlyokkal dolgoznak a testépítők, de a cél mégsem ez. Ez csak a cél eléréséhez szükséges kellék.
A testépítés célja az esztétika. A közhiedelemmel ellentétben a testépítés nem csak arról szól, hogy minél nagyobbak legyenek az izmok. Amellett hogy növekedjen az izomtömeg, a különböző izomcsoportok arányainak megtartása, valamint a minél kevesebb testzsír százalék elérése is cél.
Vannak a „látszat” testépítők, akiknek csak az számít, hogy minél nagyobbnak tűnjenek. Ezért csak bizonyos izomcsoportokat edzenek Pl Váll, bicepsz, mell. Az alkarja, pedig mint a gyufa száll, a lábairól meg ne is beszéljünk. Mint egy parafa dugóba két fogpiszkáló, körülbelül úgy néz ki. Szóval az aránytalanság egyáltalán nem szép! Ezért fontos hogy a különböző izomcsoportokat egyformán eddzük, illetve ha úgy látjuk, valamelyik izomcsoport le van maradva a többihez képest, akkor azt intenzívebben kell edzeni!
A minél kevesebb testzsír százalék elérése pedig azért cél, mert a zsír az izom és a bőr között helyezkedik el, ezáltal a zsír takarja az izmokat. Márpedig a testépítő célja hogy az izomrostok minél láthatóbbak legyenek, vagyis minél szálkásabb legyen. Persze van egy szint, ami alá nem mehet a testzsír százalék. Valamennyi zsírra szüksége van a szervezetünknek, hiszen vannak olyan vitaminok amik csak zsírba oldódnak.
A testépítés nem egy könnyű sportág, habár sokan vannak, akik megpróbálják leegyszerűsíteni az izomépítés folyamatát különböző tiltott segédanyagokkal, de ezek hosszútávon nem kifizetődő megoldások...

A testépítés egy sportág, az ember pedig azért sportol, hogy egészséges maradjon, ezekkel a szerekkel pedig pontosan ennek az ellenkezőjét érik el. Természetesen vannak teljesen legálisan beszerezhető és fogyasztható táplálékkiegészítők. Ezekben semmi káros nincs. A kettőt pedig nem szabad összekeverni! Sajnos a hétköznapi életben, a hozzá nem értő emberek előszeretettel sorolják egy kalap alá a két dolgot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése