2011. május 7., szombat

Mi történik edzés közben?



Minden izom valamelyik csonthoz rögzül. Az izom, rostokból épül fel, képes elernyedni és összehúzódni. Az összehúzódásoknak köszönhetően tudod mozgatni pl a karodat. Általában párban működnek, mint a bicepsz és a tricepsz. Amikor a bicepsz megfeszül, akkor a tricepsz elernyed., és fordítva. Mikor a a tricepsz megfeszül, akkor a bicepsz elernyed.

A túlzott megerőltetés következménye lehet az izomláz. Ha még nincs hozzászokva az ember az intenzív mozgáshoz, gyakran előfordul ez az állapot. Ez azért van, mert az izom hírtelen olyan terhelést kap, amihez nincs hozzászokva. A szervezet nincs felkészülve egy ilyen intenzív mozgásra. 

Gondolj csak bele: a szervezeted éli a mindennapi kis életét, a jól megszokott semmittevésnek köszönhetően, nem alakultak ki nagy és erős izmok, hiszen a tv nézéshez és a számítógépezéshez erre nincs szükség.
Az izom működéséhez először is energiára van szükség. Hiszen minden energiával megy, energia nélkül nincs mozgás. Kevés mozgáshoz kevés energia is elegendő, (És most meg fogsz lepődni) Sok és intenzív edzéshez viszont sok és jó minőségű energiára van szükség. Elsődleges energiaforrás a szénhidrátok, másodlagos energiaforrás a zsír. A szénhidrát elégetésével nyeri ki az energiát.
A másik dolog, amire szintén szüksége van az izmodnak az az oxigén. Az oxigén az égéshez kell. Szervezetünk az oxigén segítségével égeti el a szénhidrátot. Hiszen az égés egyik feltétele az oxigén. (tanultad fizikából/kémiából).



Mikor elkezdesz edzeni, megnő az energiaigényed, vele együtt az oxigén igényed is. A szervezeted megpróbálja ellátni az izmaidat a megfelelő mennyiségű energiával. Ehhez, viszont mint ahogy tudjuk, több oxigén kell. Ezért veszed gyorsabban a levegőt. De annak az oxigénnek el is kell jutnia a megfelelő helyekre. Az oxigént a vér szállítja, a vért pedig a szív pumpálja. Ezért növekszik meg a pulzusszámod, hiszen a tápanyagra és az oxigénre akkor van szükség, nem pedig a jövő héten. Ezért minél előbb oda kell érnie. Megfigyelheted azt is, hogy az edzés során az erek kidagadnak. Ez a jelenség is a szállított vérmennyiség megnövekedésével van összefüggésben. 

Mivel a szervezeted nincs, hozzászokva a fokozott igénybevételhez ezért nem tudja ellátni a meg felelő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal az izmokat. Tulajdonképpen, többek között ennek is köszönhető az izomláz kialakulása.



Hogy mi is az az izomláz pontosan azt a következő cikkben fogom taglalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése